För Mikael och Susanne Argus i Tranås var jordvärme ett enkelt val. Efter att ha levt med vattenburen elvärme och braskamin ville de ha något som skötte sig självt, och som långsiktigt skulle betala sig. ”Vi ville ha det bästa med lägsta tänkbara driftkostnad”, säger de. Se här hur de kom fram till sitt beslut.

 

Våren 2009 flyttade Susanne och Mikael Argus in sin nybyggda villa vid sjön Sommen i Tranås.

Ett av många beslut var att välja värmekälla. Vattenburen el och braskamin hade de redan provat på. Att sätta in panna var det inte tal om. Kriteriet var att systemet skulle vara lättskött och ekonomiskt fördelaktigt, gärna betala sig på lång sikt. I det läget framstod värmepump som det enda rätta. Valet stod mellan berg- och jordvärme.

”Det var ett enkelt val. Dels ville vi ha någonting som sköter sig själv, dels skulle det vara ekonomiskt bra, sen var vi bara ute efter värme, inte kyla, och då var jordvärme ett bättre alternativ”, säger Mikael.

I och med att trädgården/gräsmattan ännu inte var anlagd och det var gott om yta var slangarna lätta att gräva ner. Återstod att välja vilken typ av pump de skulle ha.

Magkänslan visade vägen

”Det finns ju olika värmepumpar, men vi ville ha det bästa, det mest ekonomiska, den lägsta driftkostnaden, så vi ställde ganska direkt in oss på en bergvärmepump från Linds & Källmans.”

Linds & Källmans visade olika beräkningar på olika system. Tillsammans valde de ut den som var bäst för deras hus.

Kalkylen bekräftade

”En lokal snickare som vi anlitat hade byggt ett annat hus med liknande upplägg, och det funkade bra för dem, så då tänkte vi att då kör vi på samma upplägg.”

Facit efter tre vintrar visar att Linds & Källmans kalkyl höll – och det med råge.

”Den förbrukning vi har haft har varit något under deras beräknade värde, och då har det ändå varit extremt kalla vintrar!” säger Mikael Argus.