Investera i en smart framtid med bergvärme – för komfort, ekonomi och energibesparing

Det är inte förvånande att bergvärme är en av de värmekällor som blivit allt mer populärt de senaste åren, med tanke på den långsiktiga kostnadsbesparingen man gör. Uppvärmningskostnaden kan nämligen sänkas med upp till 80% tack vare minskad energiåtgång och effektivare värmedistribution. Om du vill veta mer om bergvärme kan du lära dig fördelarna och hur det fungerar här. 

Vill du veta mer eller om du är intresserad av att installera bergvärme hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Boka service av IVT värmepump

Bergvärme gör dig mer miljövänlig och ger dig en minskad elförbrukning

När man byter till bergvärme kan elförbrukningen minska med upp till 80%, vilket gör att uppvärmningen blir bättre för miljön och ekonomin. Istället för el nyttjas den outsinliga värmen som lagrats i marken för att värma upp inomhus. På så sätt kan du glädja både miljön och plånboken.

  • Bekvämt ägande, kräver inget underhåll.
  • Miljövänligt, nyttjar lagrad solenergi i naturen.
  • Komfort, behagligt inomhusklimat.
  • Lång livslängd och driftsäker.
  • Klarar både uppvärmning och varmvattenvatten även när det är riktigt kallt ute.
  • Höjer värdet på din fastighet.

I de fall som det är vattenburen- eller centralvärme redan är det driftmässigt sett absolut störst kostnadsbesparing att installera bergvärme för att värma upp sitt hus. Det spelar ingen roll om man jämför med fjärrvärme, ved, pellets och till och med andra typer av värmepumpar. Investeringskostnaden är helt klart störst av alla värmekällor men det betalar snabbt av sig i form av minskad kostnad för uppvärmningsdriften.

Det gör att på längre sikt är det en investering väl värd pengarna, genomsnittskostnaden för driften är i genomsnitt endast en femtedel jämfört med många andra alternativ.

Innan du bestämmer dig kommer vi hem till dig för se om förutsättningarna är de rätta för att dig att bli med en bergvärmepump. Alla hus är olika, därför behöver vi se vilken typ av värmepump som är den bästa för ditt hus. Vi vill att värmesystemet som installeras i ditt hus kommer fungera i många år framöver, därför vill vi hitta den bästa lösningen för dina förutsättningar. 

Innan besöket är klart kommer du att få ett kostnadsförslag på den värme som passar dig bäst. När du har godkänt vårt kostnadsförslag bokar vi in en dag för att borra hålet i din trädgård, det tar oftast en dag och blir mellan 100 och 220m djupt. Ju större energibehov huset har desto djupare hål. Innan installationen är klar för att värma upp ditt hus behöver installatörerna en eller två dagar för att montera värmepumpen. 

Efter ca 6 månader kontaktar vi dig för att följa upp att allt fungerar som det ska och att du är nöjd med din anläggning.

Oavsett om du bygger nytt eller om du vill uppdatera värmekällan är bergvärme ett bra val för de flesta hushållen, dessutom är det en smart investering. 

För den som bygger nytt är bergvärme den absolut bästa delen av investeringen då det kommer att hålla huset varmt under många år och inte kräva någon underhållning. För hushållet som har annan uppvärmning som fjärrvärme eller pellets idag är det också oftast en bra investering att uppgradera systemet till bergvärme. 

I de allra flesta fallen är bergvärme det absolut mest ekonomiska och enklaste uppvärmningssystemet som man kan ha då kostnaden kan bli så låg som 1/5 jämfört med andra värmesystem. Den låga värmekostnaden tillsammans med en livstid på 20-30år och möjligheten att återanvända borrhålet vid byte av pump gör att investeringskostnaden snart har återbetalat sig och sedan ger överskott i många år. Detta uppskattas vid värdering av huset vid en eventuell försäljning och värdet stiger. 

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en smart investering både ekonomiskt, miljömässigt och gör huset mer åtråvärt vid en försäljning utöver det faktum att det ger dig en bekymmersfri och behaglig uppvärmning även i kallaste vintern i många år framåt.

Tekniken bakom bergvärme

Bakom bergvärmen ligger en ganska enkel och naturlig källa använd på ett avancerat sätt. Långt ner i marken lagras solenergi i form av geoenergi, den kommer man åt genom att borra ett djupt hål. I det hålet läggs en slang som är fylld med en vätska som är köldtålig vätska, slangen är kopplad till en pump så att vätskan cirkuleras. Vätskan hettas upp genom att den komprimeras och värmer sedan upp vattnet innan det distribueras ut i kranar och element. Storleken på huset avgör hur djupt hålet ska vara för att klara av uppvärmningen.
Bergvärmepumpar från IVT

Enkelt underhåll av bergvärmepumpen

Livet men bergvärmepump är enkelt och komfortabelt, det enda du behöver göra själv är att reglera temperaturen till önskad inomhustemperatur. Tänk på att service av pumpen ska utföras av en certifierad serviceman och med jämna mellanrum under hela garantitiden. 

Tecknar du ett serviceavtal med oss fortsätter vi att sköta det löpande även efter att garantitiden har gått ut. Allt för att förlänga livstiden på din värmepump och för din bekvämlighet.

Spara pengar även de kallaste vinterdagarna med en bergvärmepump

Bergvärmepumpen klarar att hålla en behaglig temperatur inomhus även de dagar det är riktigt kallt vinterväder ute. Då värmen tas ur borrhålet på ett djup som är frostfritt och som håller jämn temperatur tack vare den lagrade solenergin.

Det gör att en bergvärmepump visar sin överlägsenhet när det är som kallast ute, värmen tas ur samma temperatur även när luften är kall. Driftskostnaden är den samma oavsett utomhustemperaturen, vilket inte är fallet med andra värmesystem som tar värmen ur luften.

Bergvärmepumpar från IVT

Det klimatsmarta valet

Liten påverkan för borrhålet

Hålet som ska borras i trädgården för bergvärmen är ca 15cm i diameter och kommer att kunna döljas av tillexempel gräsmatta eller grusgång. När borrningen och installationen är klar påverkar hålet inte tomten alls. Du behöver inte heller någon stor tomt då hålet är så litet.

Lång livstid för bergvärmen

Garantitiden på både bergvärmepumpen och kompressorn som installeras har generösa garantitider. Hålet som borras utanför huset har en obegränsad livstid och kan fortsätta att användas även vid byte av värmepumpen.
IVT Geo bergvärmepump

Smart att byta ut en äldre bergvärmepump

Även om en bergvärmepump har en lång livslängd på 20år eller mer kommer det till slut att vara en god idé att byta ut den till en ny. Det beror på att tekniken går framåt och effekten på värmepumparna blir bättre och bättre hela tiden. Det betyder att en modern värmepump kan ta ut mer värme ur borrhålet vilket sänker elförbrukningen ytterligare. 

Uppgraderingen leder till högre effekt och lägre elförbrukning, vilket i sin tur leder till en lägre miljöpåverkan och en lägre uppvärmningskostnad. 

Det kan vara svårt att räkna på om det finns någon besparing att göra på att byta ut värmepumpen själv. Hör av dig så hjälper vi dig med en kalkyl för att se om det är någon idé för dig att byta ut den gamla till en ny.

För installation och service av bergvärmepump, ta kontakt med oss idag

Oavsett om du vill boka ett hembesök inför installation av bergvärme eller om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss. 

Alla arbeten som vi utför omfattas av vår ansvarsförsäkring och vår personal är certifierad och välutbildad på det arbete som de ska utföra. 

Tillsammans med vår personal och underleverantörer är vi alltid redo att hjälpa dig på bästa sätt, vi gör att allt för att du ska känna dig trygg med att arbetet som vi utför är professionellt gjort.